UVOD

 

Green Academy-Zelena akademija je družbeno odgovorni projekt namenjen ozaveščanju o odgovornosti posameznika za zmanjšanje vpliva na onesnaževanje slovenskega obalnega pasu in morja.

 

 

KOMU JE PROJEKT NAMENJEN

 

Projekt se trenutno izvaja za prebivalce Mestne Občine Koper in Ankarana, s poudarkom na mlajših generacijah in osebah gospodarskega prava, uporabnikih obalnega pasu in morja samega, ter ostalih, kot so društva in klubi, s področjem delovanja ob obali in na morju. Delavnice potekajo prirejeno za različne skupine in sicer:

-          za osnovne šole srednje šole MOK in Ankarana

-          za napotene s strani partnerjev projekta

-          za ostale prebivalce MOK in Ankarana (Evropski teden mobilnosti)

-          poseben dan je namenjen Dnevu pristanišča Luke Koper

-          za komuniciranje z mediji

Zaradi izjemnega odziva in učinka pri vseh dosedanjih udeležencih, predvsem pa pri učencih, dijakih in njihovih učiteljih, bi želeli ob podpori novih partnerjev projekta, delovanje razvejati širše po slovenskih šolah, od koder nam že po le nekaj medijskih objavah izražajo veliko interesa za sodelovanje.

 

 

OPIS PROJEKTA

 

Izobraževanje preko metode izkušenjskega učenja je neprimerno bolj učinkovito od poslušanja med štirimi stenami. Več čutov kot je vključenih v učenje, bolj je učenje uspešno. V želji, da bi tematske delavnice bile kar čim bolj zanimive za slušatelje, smo v projekt vključili jadrnico tipa VOR 60 – 'CleanSport One' kot  »PREDAVALNICA NA MORJU«.


Prepričani smo, da je to prava smer za dvig zainteresiranosti uporabnikov, saj na ta način uporabniku lažje usmerimo pozornost k ekološki tematiki, vezani na zanimivo izkušnjo jadranja na področju le-te. Obravnavane teme vključujejo ravnanje z odpadki, načine za zmanjšanje količin le teh in aktivnosti pri odstranjevanju kosovnih odpadkov, tako z obalnega pasu, kot iz morja samega. Poudarek je na prikazu posledic neodgovornega ravnanja z odpadki in aktivnem sodelovanju pri ozaveščanju okolice udeležencev akademije na področju obravnavanih tem. Posebna pozornost je posvečena komunikaciji prizadevanja partnerjev projekta, za zmanjšanje vplivov na okolje v katerem delujejo.

Kot praktičen primer načina zmanjševanja uporabe plastenk ob aktivni uporabi obalnega pasu in morja, ter s tem izločanje možnosti neodgovornega odlaganja le teh, vsak udeleženec akademije dobi v trajno rabo stekleničko namenjeno večkratnem polnjenju s tekočinami za pitje.

 


 JADRNICA »CleanSport One« KOT PREDAVALNICA NA MORJU

 

 »CleanSport One«, jadrnica razreda VOR 60, je bila splovljena kot zadnja iz generacije legendarne flote Volvo Ocean Race 60. Zasnovana v studiu Farr Yacht Design, je teoretično najhitrejši VOR 60 svoje generacije. S prvotnim imenom »Amersports Too«, je pod vodstvom Lize Mc Donald in njene ženske posadke, uspešno obkrožila svet na regati Volvo Ocean Race. Sedaj se uspešno udeležuje regat v Sredozemlju in Jadranu, kjer posega po vidnejših rezultatih in odličjih z izurjeno posadko »CleanSport TEAM«-a.

 

Je jadrnica varna? Je jadranje varno?

Vprašanje sicer ni odveč, govori pa že sama statistika v prid jadrnici in jadranju. Četudi zapluješ še v tako nemirne vode, je jadrnica zasnovana tako, da prenese zares velika morja. Z zaščitno in varnostno opremo, ter z izurjeno posadko zagotavlja zabavno, atraktivno, predvsem pa varno in nepozabno plovbo. Vremenske okoliščine vplivajo le toliko, da je potrebno imeti ustrezna oblačila. Dovolj je športno-udobno oblačilo in obutev primerno temperaturi.

Za morebitne »ekstremne« vremenske razmere bomo poskrbeli mi, z ustreznimi zaščitnimi jadralnimi oblačili. Še ob tako močnem nalivu, bo prisotnost na »predavalnici na morju« »suha« in zabavna.

Jadrnica meri 19,46 m v dolžino in 5,5 m v širino. Razprta jadra imajo površino 310 m².

Na jadrnico se lahko vkrca do 22 oseb (vključno s 4 člansko posadko). Posamezniki posadke »CleanSport One« bodo poskrbeli za izvajanje tematik Green Academy - Zelene akademije.

 

Pripravljeni smo tudi na pričakovano povečanje aktivnosti in udeležencev v projektu, saj imamo na voljo in  pripravljeno še dodatno jadrnico istega razreda z imenom 'CleanSport Too', nekdanji 'Veliki Viharnik'.

 
TERMINSKI PLAN PROJEKTA PO AKTIVNOSTIH

V svoji trenutni obliki in pogodbenem obsegu se program Green Academy – Zelena akademija izvaja v naslednjih štirih med seboj prepletenih sklopih.

 

 

OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE

Temu sklopu je namenjen največji obseg dni. Dan je rezerviran za največ 3 razrede. Sočasno se aktivnost izvaja za skupino na obali in skupino na jadrnici. S skupino na obali poteka čistilna akcija »OBALA BREZ ODPADKOV JE LEPŠA«. S skupino na jadrnici med plovbo poteka ozaveščanje na temo onesnaževanja morja in posledic le tega, v drugem, delu pa načini in prizadevanja uporabnikov za zmanjšanje tako onesnaževanja, kot posrednih posledic. Vzporedno se udeleženci skozi sodelovanje spoznajo z delom na tekmovalni jadrnici in značilnostmi slovenskega morja in obale V posameznem dnevu je z jadrnico predvidenih največ pet izhodov po 16 udeležencev – skupaj 80 udeležencev (3 razredi).

 

ZA NAPOTENE UDELEŽENCE

Rezervirano za napotene goste (2-4 osebe) s strani partnerjev. Aktivnost v okviru predvidene udeležbe jadrnice na tekmovanjih - regatah. Napoteni gostje se vključijo kot del ekipe in aktivno sodelujejo. Plan udeležbe se lahko usklajuje v dogovoru s partnerji. Jadrnica se sicer pojavlja na mnogih regatah doma in v tujini, vključno s svetovno znano regato v tržaškem zalivu, Barcolano.

 

PREBIVALCI MOK in ANKARANA

Evropski teden mobilnosti in »Sladka Istra«, termin rezerviran za prebivalce MOK in Ankarana. V dnevu sta z jadrnico predvidena dva izhoda po 16 udeležencev – skupaj 32 udeležencev.

 

PRISTANIŠKI DAN

Dan je rezerviran za goste Luke Koper. V dnevu je z jadrnico predvidenih največ pet izhodov po 16 udeležencev – skupaj 80 udeležencev

 
POVZETEK DOSEDANJEGA IZVAJANJA PROJEKTA

'Predavalnica na prostem' je že v prvih mesecih svojega izvajanja požela odziv, ki je presegel predvidevanja snovalcev.  Večji del aktivnosti je bil v skladu s programom namenjen učencem in dijakom OŠ Koper, OŠ Antona Ukmarja in Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper. Za učinkovitejše podajanje vsebin, smo pripravili zanimivo brošuro, namenjeno predvsem mlajšim generacijam. Brošura vključuje pomembne podatke o stanju onesnaženosti morja in o posledicah le tega. Lična steklenička za večkratno uporabo z logotipi projekta in partnerjev praktično predstavi in prikaže, kako lahko vsak posameznik z malenkostno spremembo močno pripomore k skupnem cilju varovanja okolja. Čistilne akcije številnih skupin so pripomogle k danes mnogo čistejšem delčku koprske obale. Vsi številčni mladi udeleženci so pravzaprav brez izjeme, izrazili željo po ponovnem sodelovanju tako v kopenskem kot morskem delu doživetja, svoje vtise pa širijo med prijatelji v šolah.

Podobno pozitiven je dosedanji odziv odraslih udeležencev ostalih zgoraj opisanih programskih sklopov, kar potrjuje učinkovitost prepletanja obravnavanja nujnosti varovanja narave z doživetjem jadranja v okolju, ki se mu program posveča.

Odzvali smo se interesu skupine strokovnih delavk slovenskih šol, ki so v okviru projekta 'Izzivi medkulturnega sobivanja' del svojega seminarja preživeli z nami in so več kot pripravljene izvajati program Zelene akademije na svojih šolah. Enega prostih terminov pa smo namenili skupini otrok, ki jih je zbralo društvo Palčica Pomagalčica in njeni dobrodelni škratki, z vodjo društva Lariso Štoka. Po njenih besedah enkratnega doživetja ekološkega osveščanja med jadranjem po slovenskem morju, otroci ne bodo pozabili celo življenje.  

Green Academy je tudi že prejela povabilo k sodelovanju v mednarodnem projektu One Ocean, ki ga izvajajo v Italiji.

 

JADRANJE S "CleanSport One" IZVEN GREEN ACADEMY

Poleg naštetih aktivnosti s področja Green Academy - Zelena akademija, se jadrnica redno uporablja še za vrsto drugih aktivnosti. Na njej se izvajajo programi za team building, off-shore jadranje, dnevni najemi, najemi za regate, ekipa CleanSporta  pa se z njo udeležuje pomembnejših regatah severnega in srednjega Jadrana. Tako se vedenje o projektu Green Academy – Zelena akademija in partnerjih projekta ves čas širi tudi daleč izven okvirjev samih udeležencev projekta.Dobri nameni ne poznajo omejitev, morda se nam v Zeleni Akademiji pridružite tudi vi!