DARILNI BON ❤️


ZA ENKRATNO DOŽIVETJE V DRUŽBI IZKUŠENIH JADRALCEV NA 19,45 M DOLGI TEKMOVALNI JADRNICI TIPA »VOR 60« ⛵


Velja  za nastop na enodnevni regati v S. Jadranu – spomladi 2024.


Od vsakega prodanega bona bo podjetje CleanSport Group prispevalo 50€ za naš projekt. 


External link opens in new tab or windowDARILNI BONDARILNI BON


Veseli, ponosni in hvaležni smo, da je External link opens in new tab or windowLUKA KOPER naš generalni sponzor in s tem del našega projekta. Z vašo pomočjo bomo pisali uspešno zgodbo tudi v prihodnje. 
UVOD

Zelena Akademija je družbeno odgovorni projekt namenjen ozaveščanju o odgovornosti posameznika za zmanjšanje vpliva na onesnaževanje slovenskega obalnega pasu in morja.

 

KOMU JE PROJEKT NAMENJEN

Projekt se  izvaja vzdolž celotne slovenske obale, s poudarkom na mlajših generacijah in osebah gospodarskega prava, uporabnikih obalnega pasu in morja samega, ter ostalih, kot so društva in klubi, s področjem delovanja ob obali in na morju. Delavnice potekajo prirejeno za različne skupine in sicer:

-          za osnovne šole, učenci od četrtega do šestega razreda

-          za napotene s strani partnerjev projekta

-          za gospodarske družbe in ostale pravne osebe

-          za komuniciranje z mediji

Zaradi izjemnega odziva in učinka pri vseh dosedanjih udeležencih, predvsem pa pri učencih, dijakih in njihovih učiteljih, bi želeli ob podpori novih partnerjev projekta, delovanje razvejati širše po slovenskih šolah, od koder nam že po le nekaj medijskih objavah izražajo veliko interesa za sodelovanje.

 

OPIS PROJEKTA

Izobraževanje preko metode izkušenjskega učenja je neprimerno bolj učinkovito od poslušanja med štirimi stenami. Več čutov kot je vključenih v učenje, bolj je učenje uspešno. V želji, da bi tematske delavnice bile kar čim bolj zanimive za slušatelje, smo v projekt vključili jadrnico tipa VOR 60 – 'CleanSport One' kot  »PREDAVALNICA NA MORJU«.

Prepričani smo, da je to prava smer za dvig zainteresiranosti uporabnikov, saj na ta način uporabniku lažje usmerimo pozornost k ekološki tematiki, vezani na zanimivo izkušnjo jadranja na področju le-te. Obravnavane teme vključujejo ravnanje z odpadki, načine za zmanjšanje količin le teh in aktivnosti pri odstranjevanju kosovnih odpadkov, tako z obalnega pasu, kot iz morja samega. Poudarek je na prikazu posledic neodgovornega ravnanja z odpadki in aktivnem sodelovanju pri ozaveščanju okolice udeležencev akademije na področju obravnavanih tem. Posebna pozornost je posvečena komunikaciji prizadevanja partnerjev projekta, za zmanjšanje vplivov na okolje v katerem delujejo.
JADRNICA »CleanSport One« KOT PREDAVALNICA NA MORJU

»CleanSport One«, jadrnica razreda VOR 60, je bila splovljena kot zadnja iz generacije legendarne flote Volvo Ocean Race 60. Zasnovana v studiu Farr Yacht Design, je teoretično najhitrejši VOR 60 svoje generacije. S prvotnim imenom »Amersports Too«, je pod vodstvom Lize Mc Donald in njene ženske posadke, uspešno obkrožila svet na regati Volvo Ocean Race. Sedaj se uspešno udeležuje regat v Sredozemlju in Jadranu, kjer posega po vidnejših rezultatih in odličjih z izurjeno posadko »CleanSport TEAM«-a.

 

Je jadrnica varna? Je jadranje varno?

Vprašanje sicer ni odveč, govori pa že sama statistika v prid jadrnici in jadranju. Četudi zapluješ še v tako nemirne vode, je jadrnica zasnovana tako, da prenese zares velika morja. Z zaščitno in varnostno opremo, ter z izurjeno posadko zagotavlja zabavno, atraktivno, predvsem pa varno in nepozabno plovbo. Vremenske okoliščine vplivajo le toliko, da je potrebno imeti ustrezna oblačila. Dovolj je športno-udobno oblačilo in obutev primerno temperaturi.

Za morebitne »ekstremne« vremenske razmere bomo poskrbeli mi, z ustreznimi zaščitnimi jadralnimi oblačili. Še ob tako močnem nalivu, bo prisotnost na »predavalnici na morju« »suha« in zabavna.

Jadrnica meri 19,46 m v dolžino in 5,5 m v širino. Razprta jadra imajo površino 310 m².

Na jadrnico se lahko vkrca do 22 oseb (vključno s 4 člansko posadko). Posamezniki posadke »CleanSport One« bodo poskrbeli za izvajanje tematik Zelene Akademije.

 

Pripravljeni smo tudi na pričakovano povečanje aktivnosti in udeležencev v projektu, saj imamo na voljo in  pripravljeno še dodatno jadrnico istega razreda z imenom 'Veliki Viharnik'.

 TERMINSKI PLAN PROJEKTA PO AKTIVNOSTIH

V svoji trenutni obliki in pogodbenem obsegu se program Zelena Akademija izvaja v naslednjih treh med seboj prepletenih sklopih.

 

OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE

Temu sklopu je namenjen največji obseg dni. Dan je rezerviran za največ 3 razrede. Sočasno se aktivnost izvaja za skupino na obali in skupino na jadrnici. S skupino na obali poteka čistilna akcija »OBALA BREZ ODPADKOV JE LEPŠA«. S skupino na jadrnici med plovbo poteka ozaveščanje na temo onesnaževanja morja in posledic le tega, v drugem, delu pa načini in prizadevanja uporabnikov za zmanjšanje tako onesnaževanja, kot posrednih posledic. Vzporedno se udeleženci skozi sodelovanje spoznajo z delom na tekmovalni jadrnici in značilnostmi slovenskega morja in obale. V posameznem dnevu je z jadrnico predvidenih največ pet izhodov po 16 udeležencev – skupaj 80 udeležencev (3 razredi).

 

ZA NAPOTENE UDELEŽENCE

Rezervirano za napotene goste (2-4 osebe) s strani partnerjev. Aktivnost v okviru predvidene udeležbe jadrnice na tekmovanjih - regatah. Napoteni gostje se vključijo kot del ekipe in aktivno sodelujejo. Plan udeležbe se lahko usklajuje v dogovoru s partnerji. Jadrnica se sicer pojavlja na mnogih regatah doma in v tujini, vključno s svetovno znano regato v tržaškem zalivu, Barcolano.


GOSPODARSKE DRUŽBE IN OSTALE PRAVNE OSEBE

"Team Building" s poudarkom na odgovornosti do okolja in pomembnosti sodelovanja med posameznimi člani skupine. Vsak člen je izredno pomembne, za dosego skupnega cilja, tako v športu kot tudi v podjetjih.


 POVZETEK DOSEDANJEGA IZVAJANJA PROJEKTA

'Predavalnica na prostem' je že v prvih mesecih svojega izvajanja požela odziv, ki je presegel predvidevanja snovalcev.  Večji del aktivnosti je bil v skladu s programom namenjen učencem in dijakom OŠ Koper, OŠ Antona Ukmarja in Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper. Za učinkovitejše podajanje vsebin, smo pripravili zanimivo brošuro, namenjeno predvsem mlajšim generacijam. Brošura - letak vključuje pomembne podatke o stanju onesnaženosti morja in o posledicah le tega. Čistilne akcije številnih skupin so pripomogle k danes mnogo čistejšem delčku koprske obale. Vsi številčni mladi udeleženci so pravzaprav brez izjeme, izrazili željo po ponovnem sodelovanju tako v kopenskem kot morskem delu doživetja, svoje vtise pa širijo med prijatelji v šolah.


V juliju in začetku avgusta, smo ob zaključku tečaja Šole jadranja 2023 External link opens in new tab or window@jkjadro, tri skupine tečajnikov popeljali po Koprskem zalivu z jadrnico CleanSport One. Otroci so ob tej za njih in tudi za nas nepozabni dogodivščini izvedeli nekaj več o o jadranju, vetrovih, smereh, o potopljeni ladji Rex, o onesnaženju morja, plastiki in še veliko več. Otroci pa seveda vedo neverjetno veliko in rade volje so vse to znanje delili z nami.


Podobno pozitiven je dosedanji odziv odraslih udeležencev ostalih zgoraj opisanih programskih sklopov, kar potrjuje učinkovitost prepletanja obravnavanja nujnosti varovanja narave z doživetjem jadranja v okolju, ki se mu program posveča.


Odzvali smo se interesu skupine strokovnih delavk slovenskih šol, ki so v okviru projekta 'Izzivi medkulturnega sobivanja' del svojega seminarja preživeli z nami in so več kot pripravljene izvajati program Zelene akademije na svojih šolah. Enega prostih terminov pa smo namenili skupini otrok, ki jih je zbralo društvo Palčica Pomagalčica in njeni dobrodelni škratki, z vodjo društva Lariso Štoka. Po njenih besedah enkratnega doživetja ekološkega osveščanja med jadranjem po slovenskem morju, otroci ne bodo pozabili celo življenje.  

Zelena Akademija je tudi že prejela povabilo k sodelovanju v mednarodnem projektu One Ocean, ki ga izvajajo v Italiji.

 

IZPOSTAVLJENOST JADRNICE IZVEN VSEBIN PROJEKTA 

Poleg naštetih aktivnosti s področja Zelene Akademije, se jadrnica redno uporablja še za vrsto drugih aktivnosti. Na njej se izvajajo programi za team building, off-shore jadranje, dnevni najemi, najemi za regate, ekipa CleanSporta  pa se z njo udeležuje pomembnejših regatah severnega in srednjega Jadrana. Tako se vedenje o projektu  in partnerjih projekta ves čas širi tudi daleč izven okvirjev samih udeležencev projekta.Vabimo vas, da postanete partner Zavoda Zelena Akademija na tako pomembnem in edinstvenem projektu ozaveščanja o odgovornosti slehernega posameznika do okolja slovenske obale ter na ta način spodbujete trajnostno izobraževalno noto med otroci in mladostniki v okviru učnega procesa.


Vsem, ki nas boste podprli, bomo poleg digitalne značke "DONATOR", z veseljem podarili tudi skromen opomnik, kako prav je skrbeti za okolje v katerem živimo, v obliki stekleničke za večkratno uporabo:


  • pri donaciji od 100 € do 500 € dobite 1 stekleničko z našim logotipom,

  • pri donaciji od 500 €  do 1000 € dobite 2 steklenički,

  • pri donaciji od 1000 €  do 1500 € dobite  3 stekleničke,

  • pri donaciji 1500 € ali več, pa boste poleg 3. stekleničk, lahko še sami določili Osnovno šolo in razred (med 4. in 6.razredom), ki ga bomo popeljali na to nepozabno dogodivščino.

Transakcijski račun za donacije:

SI56 6100 0002 8035 578 (DH d.d.)


Dobri nameni ne poznajo omejitev, morda se nam v Zeleni Akademiji pridružite tudi vi!